Zonta Dendermonde - True Colours

Wenst u een project aan te melden bij Zonta Dendermonde om erkend en gesteund te worden als sociaal doel?
Dien uw aanvraag in.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Huize De Steiger heeft nood aan een communicatietool => CorZontA toont opnieuw True Colours tegen Corona virus.

Zonta Dendermonde bezorgt Huize De Steiger Bornem een Ipad zodat bewoners digitaal contact kunnen maken met familie en vrienden. Veel plezier ermee !
 
 
 
 
 
 
 
 

__________________________________________________________________

Gemeente Zele zoekt laptops voor secundaire scholen => CorZontA toont opnieuw True Colours tegen Corona virus.

Gemeente Zele zoekt laptops voor secundaire scholen : CorZontA actie 2
Na de paasvakantie zijn alle secundaire scholen gestart met nieuwe leerstof via afstandsonderwijs. Een laptop of computer is hierbij een noodzakelijk leerinstrument.
Helaas beschikt niet elk gezin daarover. Omdat ze geen computer hebben om thuis voor school te werken, ontstaat het risico dat de meest kwetsbare leerlingen leerachterstand oplopen. Om hen te ondersteunen lanceerde de Vlaamse overheid in samenwerking met Digital4Youth: “Allemaal digitaal”, een actie om 10.000 laptops in te zamelen. Helaas bleek al snel dat de vraag veel groter is dan het aanbod.


Voor Zonta Dendermonde is het belangrijk dat de laptops in het beheer blijven van de scholen zodat ze na deze crisis ook nog dienst kunnen doen als IT-materiaal voor waar het het meest noodzakelijk is.


“Als lokaal bestuur kunnen en willen we niet zomaar aan de kant blijven staan. Tijdens de paasvakantie deden we al een oproep om laptops te doneren. Serviceclub Zonta Dendermonde was de eerste die enthousiast reageerde op deze oproep. Zij schonken meteen 4 laptops aan OLVI-PIUS X en Go! Talent”, vertelt Tineke Lootens, schepen van onderwijs en gelijke kansen.


“Met deze hernieuwde oproep hopen we dat nog andere organisaties, bedrijven of particulieren snel hun voorbeeld willen volgen, want net vandaag hebben we te horen gekregen dat we geen laptops toegewezen krijgen via de Vlaamse overheid”, vertelt Nancy Van Driessche, directeur ad interim OLVI-PIUS X.
“De vraag kan nog toenemen wanneer blijkt dat meegegeven klascomputers uitvallen of meerdere leerlingen binnen één gezin dezelfde computer moeten delen. Eén laptop extra kan voor een gezin een groot verschil maken in deze tijden. Gelijke onderwijskansen beginnen nu meer dan ooit van thuis uit”, besluit Tineke Lootens.
Wie een of meerdere laptops wil schenken, kan dat laten weten via coronavirus@zele.be.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

CorZontA : Zonta Dendermonde toont True Colours tegen Corona virus.

De laatste weken worden we allemaal zwaar op de proef gesteld. Het onvoorspelbare houdt ons allemaal in de greep. Corona / Covid19 brengt ons in staat van oorlog. Oorlog tegen een onzichtbare vijand.

En zoals steeds in noodsituaties brengt dat het 'echte' in de mensen naar boven. True Colours come shining through.

Ook in onze club was dat het geval.  Zo ontstond CorZontA, een whatsapp groepje waaraan iedereen kon deelnemen om ideeën te brengen, om als uitlaatklep te dienen, om grapjes te maken want humor doet overleven.

We besloten een actie op te zetten met de rusthuizen en thuiszorg van Dendermonde en omstreken als doelgroep. Daar klonk immers een noodkreet voor beschermend materiaal. Bovendien werden bewoners extra getroffen door quarantaine maatregelen waardoor fysisch contact met familie en vrienden bruusk afgebroken werd. Tablets zouden digitaal contact mogelijk moeten kunnen maken.

Project 1: Rusthuizen - verplegend personeel
We delen spatbrillen/beschermingsbrillen, schorten en mondmaskers uit voor het verplegend personeel. Zowel ter aanvulling naar een minimale voorraad als ter bescherming voor het personeel en bewoners in geval van Corona patiënten  die in het rusthuis moeten blijven.

Dank aan De Pikke Industrie uit Zele die ons het materiaal aan kostprijs bezorgde.

Project 2: Rusthuizen - bewoners
We delen voorgeconfigureerde tablets uit zodat de bewoners toch via internet contact kunnen hebben met hun familieleden. De tablet wordt overhandigd aan de directie van de instelling die de praktische inzet ervan verder coördineert. 

Dank aan IT1 uit Dendermonde die ons de Ipads aan kostprijs bezorgde.

Het enthousiasme, de opluchting soms van de medewerkers uit de zorgsector die we aan de lijn kregen, kunnen we niet overbrengen via tekst. Foto's van de overhandigingen kunnen we ook niet tonen. We respecteerden overal strikt de 'leveringsvoorwaarden'. We kregen wel bedankingen via mail binnen:

Deze schenking wordt erg geapprecieerd. Het is niet alleen een mooi teken van waardering, maar de schorten en brillen zijn ook een nuttige bijdrage voor de bescherming van ons zorgpersoneel. De tablets laten dan weer toe dat onze bewones extra mogelijkheden hebben om te skypen met hun familie. We zijn Zonta dan ook dankbaar voor hun gift!

Het Nieuwsblad vermeldt onze actie CorZontA :

https://www.nieuwsblad.be/cnt/blsva_04920836

 

Als voorzitter wens ik alle leden die zich ingezet hebben en zich nog inzetten voor het CorZontA project van harte te bedanken. Thanks for showing your true colours !

__________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Uitgesteld naar 2021 vanwege Corona - nieuwe datum volgt.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Zonta Dendermonde reikt haar eerste WOW award uit !

De uitreiking van onze eerste WOW award was een succes ! Het was een warme avond in het teken van de True Colours van Zonta, van de vzw's maar vooral van de vrijwilligers zelf !

Sfeerbeelden volgen.

Wij danken iedereen voor zijn/haar bijdrage aan deze WOW award en rekenen op talrijke inschrijvingen voor de tweede editie !

_______________________________________________________________________________________________________________________________

 

Zonta Dendermonde - True Colours 

Woordje van de kersverse voorzitter, Krista Rampelberg :

Het thema van een biënnium kiezen is zeer persoonlijk en fragiel.  We moeten er immers allemaal twee jaar mee doen ! Mijn eerste vereiste was : het moet iets positiefs zijn, iets wat bijdraagt tot ieders levenskwaliteit. Het moet een thema zijn waar we als Zontians ook eens aan onszelf kunnen denken. Wat kunnen wij nog bijleren, wat kan er nog belangrijk zijn voor ons, waar vergeten we aan te denken.

Kleuren zijn heel belangrijk in ons leven. Ze beïnvloeden onze stemmingen. Kleuren hebben een betekenis. Positief zoals groen : hoop, groei, leven, toekomst of negatief zoals zwart : duisternis, kleur van zonde en dwaling.

Welnu, om sterk in het leven te staan, om je talent in de wereld te zetten moet je kleur durven bekennen. Zolang je tegenover jezelf en tegenover je medemens, collega, familie, vrienden niet jezelf kan zijn, kan je geen volwaardig leven leiden. Kansarme vrouwen en kinderen die een masker dragen, vrouwen die door ziekte zichzelf niet kunnen zijn, dominante relaties die je je eigenheid ontnemen, mensen die gevangen zitten in hun lichaam en niet voor hun geaardheid durven uitkomen, professionele druk die weegt op je persoon. Tijdens mijn biennium wil ik aandacht kunnen geven aan mensen die met die problematiek kampen en ook bekijken of wij zelf wel genoeg kleur bekennen in ons eigen leven.

I see your true colors 

And that's why I love you

So don't be afraid to let them show

Your true colors

True colors are beautiful

Like a rainbow (Cindy Lauper)

Zoals een regenboog, zó mooi zijn jouw kleuren dus wees niet bang ze te tonen. Een ideaal symbool voor Zonta én Zonta Dendermonde : een verbintenis (engagement) én een brug (building bridges).

Een thema en een symbool hebben we dus al …. Nu nog de handen uit de mouwen steken om er een fantastische twee jaar van te maken.

Daarvoor reken ik op elk van jullie : jullie True Colours zullen een stuwende kracht zijn voor mij en voor het bestuur.

Krista Rampelberg, 5 juni 2018.